Nov 29, 2010

Esse, Nosse, Posse: Common Wealth for Common People


Διαδικτυακή Έκθεση στo ΕΜΣΤ

Χώρος Νέων Μέσων
Διάρκεια_ 19/4/2010 - 30/1/2011
Επιμέλεια_ Δάφνη Δραγώνα

Η κοινωνία των δικτύων και ειδικά η κουλτούρα του διαδικτύου των τελευταίων είκοσι ετών άλλαξε τα δεδομένα της εργασίας, της επικοινωνίας και του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Τα αναρίθμητα και συνεχώς εξελισσόμενα ψηφιακά δίκτυα ατόμων, θεσμών, κινημάτων, οργανισμών βασίστηκαν στις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας άλλα διαμόρφωσαν και νέες μορφές οικονομίας και αξίας που ταιριάζουν στο νέο ρευστό χρόνο και άυλο χώρο. Η συμμετοχή, η συλλογική διάνοια, η κοινή και ελεύθερη γνώση είναι βασικά χαρακτηριστικά που ισχυροποίησαν τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Το πλήθος των ατόμων που μετέχουν καθημερινά σε αυτή και πιστεύουν στις δυνατότητες της, άφησε πίσω τα όρια μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου και αποτέλεσε μία νέα γενιά παραγωγών και καταναλωτών μαζί, μια νέα μορφή δημιουργικής τάξης, που θέλει να ξεχωρίζει, να μαθαίνει και να μοιράζεται.

Η “οικονομία της προσοχής”, η “οικονομία του δώρου”, ο “κοινός πλούτος”, η “άυλη”, “συγκινησιακή” αλλά να ξεχωρίζει, να μαθαίνει και να μοιράζεται. Η “οικονομία της προσοχής”, η “οικονομία του δώρου”, ο “κοινός πλούτος”, η “άυλη”, “συγκινησιακή” αλλά και “επισφαλής εργασία” είναι βασικές έννοιες που περιγράφουν τα φαινόμενα της σημερινής πραγματικότητας.

Πώς εκτιμώνται όμως σε συνάρτηση με την παγκόσμια οικονομική κρίση; Ποιος ο ρόλος των δικτύων σε αυτή; Μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικά μοντέλα; Ή αποτελούν μία ψευδαίσθηση που συντελεί στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που το σύγχρονο πλήθος καλείται να αντιμετωπίσει;

Η νέα διαδικτυακή έκθεση που φιλοξενείται στο website του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, επιδιώκει να δώσει έμφαση στις νέες αξίες, τα πιθανά κόστη και τις νέες μορφές εργασίας και συνεργασίας που αναδύονται στη νέα συνδεδεμένη πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει:
1_ Έργα καλλιτεχνών που σχολιάζουν τις νέες μορφές οικονομίας του διαδικτύου
2_ Πρωτοβουλίες και ανοιχτές πλατφόρμες ανεξάρτητων δημιουργών που προωθούν τη χρήση του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού, την ανταλλαγή υλικού και τη συνεργασία
3_ Τοποθετήσεις και κείμενα από θεωρητικούς γύρω από τα δίκτυα, την οικονομία και την τέχνη.

Συμμετέχοντες δημιουργοί και θεωρητικοί:
Burak Arikan (Τουρκία), Samuel Bianchini (Γαλλία), Michael Bielicky, Kamila B. Richter (Τσεχία/ Γερμανία), Marcelo Expósito (Ισπανία), Furtherfield (Αγγλία), Pat Kane (Αγγλία), Carlos Katastrofsky (Αυστρία), Dmytri Kleiner (Γερμανία) , Nicholas Knouf (ΗΠΑ), Tobias Leingruber (Γερμανία)/ Jamie Wilkinson (ΗΠΑ)/ Greg Leuch (ΗΠΑ), Aarton Koblin & Daniel Massey (ΗΠΑ), Geert Lovink (Ολλανδία), MediaShed & Eyebeam (Βρετανία / ΗΠΑ) Ge Jin aka Jingle (Κίνα), Matteo Pasquinelli (Ιταλία), Platoniq.net (Ισπανία), Juan Martin Prada (Ισπανία), Kate Rich (Βρετανία), Stephanie Rotenberg & Jeff Crouse (ΗΠΑ), Trebor Scholz (ΗΠΑ), Anders Weberg (Σουηδία)

Η διαδικτυακή έκθεση “Esse, Nosse, Posse: Common Wealth for Common People” έχει τη μορφή ανοιχτής πλατφόρμας με στόχο να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται συνεχώς με προτάσεις, έργα, πρωτοβουλίες και κείμενα σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματική.

No comments:

Post a Comment